Навіны

5 сакавіка 2018
Пакаштаваць «Казюкоўкі», абнавіць гардэроб і дакрануцца да традыцый. У Гродне прайшла выстава-кірмаш «Казюкi»

Больш за дваццаць гадоў таму члены гарадскога аддзялення Саюза палякаў на Беларусі пачалі праводзіць у Гродне выставу-кірмаш «Казюкi». Васемнаццаць гадоў таму мерапрыемства стала гарадскім і арганізуецца пры садзейнічанні гарадскога выканаўчага камітэта.

У Гродна на «Казюкi» прыехалі каля двухсот умельцаў з усёй Беларусі з самым розным таварам. Нешта зроблена па старадаўніх тэхналогіях з выкарыстаннем традыцыйнага матэрыялу. А ёсць і больш сучасныя варыянты. Напрыклад, банцікі і заколкі з кветкамі з фоамірана, яйкі а-ля Фаберже з бісеру, работы ў тэхніцы квілінг і многае іншае. Кошыкі для захоўвання дробязяў - на любы густ і матэрыял: з паперы, лазы, саломкі і нават травы. Модныя каты-падушкі, разьбяныя драўляныя лыжкі, гліняныя свістулькі, коўка, карціны з ракавінак і напісаныя фарбамі ... Ад дробязяў, проста радуюць вока ці пацешных, да па-сапраўднаму практычных і карысных у побыце рэчаў. Да прыкладу, гадзіннікі. Хочаце - з дрэва, хочаце - са шкла. Капялюшыкі з валянай воўны: прыгожа, эксклюзіўна і элегантна. Кубкі - гліняныя, керамічныя, драўляныя, шкляныя.

Прыцэньваліся наведвальнікі да вышыванак і рушнікоў з беларускім арнаментам, тканевых сумкаў. Жанчыны нязменна затрымліваліся каля ўпрыгожванняў - з натуральнай скуры, бісеру, тэкстылю, воўны, паўкаштоўных камянёў. Радавалі вока яркія букеты цюльпанаў у тэхніцы пэчворк.

ЧШэраг прамысловых тавараў разбавіў Сяргей Казімірскі: гасцям ён прапаноўваў пакаштаваць «Казюкоўку», зробленую па рэцэпце нашых продкаў. Гэта беларускі напой на крынічнай вадзе з травы і ягад з мёдам. Настойваецца ён у драўляных бочках. Экалагічна на 100 адсоткаў, бо ўсе травы і ягады сабраныя ў Бярэзінскім запаведніку. Вельмі смачна! Тут жа можна было купіць мёд і іншыя прадукты пчалярства.

Не адышлі на свяце майстроў ад даўняй традыцыі прымаць у гільдыю маладых умельцаў. У гэтым годзе свае вырабы на суд знакамітага і прызнанага майстра прадставіла Алеся Стасевіч, член народнага аматарскага аб'яднання «Гарадзенскі каларыт», выкладчык Цэнтра творчасці "Прамень". Алеся асвоіла пляценне з аеру - балотнай травы. Робіць дэкаратыўныя штучкі, падстаўкі пад гарачае, аплятае шкляныя бутэлькі і банкі для захоўвання прадуктаў. Кажа, матэрыял вельмі прыемны, да таго ж, варта трохі пацерці ў руках рэч, і аер вылучае эфірны алей. Ацаніў работы прызнаны кераміст, член Беларускага саюза майстроў народнай творчасці Алег Капуста і яго вердыкт - лёгкі ўдар лыжкай па далоньцы дзяўчыны. Гэта значыць, Алеся прынята ў гільдыю народных майстроў і можа пачынаць гандаль.

Як распавёў старшыня Гродзенскага гарадскога аддзялення "Саюз палякаў на Беларусі" Казімір Знайдзінскі, у палякаў ёсць шчодрая традыцыя «тлустага чацвярга», калі гаспадыні пякуць пончыкі і частуюць імі знаёмых. Кірмаш хоць і праходзіць у нядзелю, аднак традыцыю гэтую палякі вырашылі падтрымаць і пачаставалі пончыкамі рамеснікаў, якія бяруць удзел у свяце.

Адна з нязменных традыцый у майстроў - аддаваць дзесяціну выручаных на «Казюкі» сродкаў на дабрачыннасць. Справа добраахвотная, і ў Гродне ахвяраваць сродкі маглі ўсе жадаючыя, у тым ліку і госці. Можна гэта было зрабіць і купіўшы сувенір, зроблены мамамі рабят з Гродзенскага дзіцячага хоспіса.

Якая ж кірмаш без музыкі? У гэтым годзе яна гучала на плошчы ўвесь дзень, а канцэрт атрымаўся па-сапраўднаму інтэрнацыянальным. Радавалі песнямі беларускія выканаўцы, выступалі польскія, украінскія і рускія калектывы, створаныя пры нацыянальных культурных аб'яднаннях.

Па матэрыялах газеты "Гродзенская праўда"